Összes oldalmegjelenítés

2013. július 23., kedd

Nemezékszerek I. - Felt design

Mi kell a nemezeléshez? Nos, elsősorban birka. Pontosabban, a birka lenyírt bundája: a gyapjú. Gyapjúval leginkább fonal vagy pulóver formában találkozunk, a nemezeléshez viszont a maga eredeti formájában kell (na jó, ha nagyon eredeti a formája, akkor azért előbb nem árt kimosni belőle a trágyát, kiszedni belőle a szúrós toklászokat, amiket a birka begyűjtött a mezőn...) A nyers gyapjút lehet kártolni (ez a művelet egy irányba fésüli a szálakat) és lehet festeni is, akár természetes anyagokkal (báránypirosító, vöröshagymahéj stb.) A (gyapjú)szálak a maguk természetes módján, esetleg némi ráhatásra is tudnak gubancolódni - ennek jó példája a rackabunda, a puli szőre és a rasztafrizura! A nemezelés lényege, ahogy egy üzletasszony ismerősöm összefoglalta: "össze kell kuszálni a szálakat, amíg végül senki se tudja már kibogozni, és közben sokat kell habozni is".


A nemezelés egyik módja ugyanis szappannal, meleg vízzel és sok kézi "gyurmázással" történik. A szappan segít a szálaknak jobban csúszni, tehát gubancolódni, a meleg víz pedig kicsit "göndörít" és ez is a tömörödés irányába hat. Az ázsiai lovasnomádok is nemezeléssel készítik a jurtáikat, de ők még szappant sem használnak hozzá (ami azt illeti, máshoz sem). Jurtáik fala és nemez szőnyege pompás hőszigetelő, és még vízhatlan is. Nomád őseink minden bizonnyal sok nemeztárgyat használtak mindennapi életükben.

A nemezgyapjú teljesen természetes, meleg, ősidők óta alkalmazott textilanyag. De nem csak textilfélét lehet készíteni belőle, hanem akár ékszert is! A természeti erőforrások megfogyatkozása és a gazdasági világválság együttesen rámutatott, mennyire fontos jól gazdálkodnunk azzal, ami megadatott. A környezet fontossága iránti tudatosság felébresztésének része az újrahasznosítás és az „erőszakmentes”, a Földet kímélő alapanyagok felhasználása.



Csillagmintás kézi csipke, fekete és fehér nemezgyapjúval
A nemez használati tárgyak (derékalj, jurta, kalap, borhűtő stb.) mellett az ékszerkészítésben is rendkívül sokoldalú ez a különleges anyag. Az itt bemutatott ékszerekben az a közös, hogy mindegyikben felhasználásra került a nemez. Emellett számtalan, amúgy hulladéknak számító elem található meg bennük: maradék gomb, domborított fémrészek, papírmasé, bőrdarabok, textilek, toll, szalag – mindez extravagáns, különleges, alkalmi ékszerré alakítva. Mindegyik darab egyedi és reprodukálhatatlan, éppen a készítés módja miatt.



Talán nem véletlen, hogy azok az ékszerek, amelyek alkalmi öltözék feltűnő részeként is megállják a helyüket, rendkívül jól megtalálják a helyüket a természet „háttere” előtt is!

Tengermélyi világot idéző, csigahéjjal díszített nyaklánc

Maradék pöttyös textil tekercsek, rózsaszín nemez virág

Színes üveggel és gyönggyel díszített nyaklánc

Nyaklánc, domborított réz díszítéssel

Maradék bőrből kivágott korongok és nemezelt virág kombinációja
Extravagáns "hurkák" - extravagány!

Natúr anyagok, natúr színek

Western stílusban (egy öv darabjainak felhasználásával)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.